25 Şubat 2009 Çarşamba

Zeytin ve zeytinyağı sabunu


İstanbul’dan Adalar’a doğru baktığımızda, bazı günlerde adaların arkasında bir dağ silsilesi görürüz. Ve bizim gözlerimizin göremediği o dağların arkasında, İstanbul’un seslerinin ulaşamadığı, Marmara’nın dalgalarının kıyısına vurduğu sahillerde küçük köyler kuruludur. Ahalisi mübadele zamanında Selanik’ten, Girit’ten getirilip yerleştirilmiştir.





Bu köylerde Marmara’nın ılıman iklimi ve bereketli toprakları, gün görmüş ellerle buluşunca Türkiye’nin en güzel sofralık zeytini üretilir. Zeytinyağı ve zeytinyağı sabunu yapılır.








Düş Tarlaları soğuğun iyice hissedildiği bu günlerde üşenmeden Tirilye’ye uğradı, köylülerle sohbet etti. En güzel zeytinleri heybesi aldığınca tatmanız, en güzel zeytinyağından yapılma sabunları da şehrin suniliğinden arınmanız için getirdi.


Afiyet ve sıhhatler olsun...

1 Şubat 2009 Pazar

Bal



















Şehrin seslerinden, kalabalığından bir an için kurtulup;

Sislerin ardındaki ülkenin derin ormanlarında, kestane, ıhlamur ve yüzlerce çeşit çiçeğin özünden bal yapmaya çalışan saf Kafkas arılarının hikayesini dinlerseniz eğer;

Onların da bir düş kurduğunu anlarsınız.

Hiçbir zaman göremeyeceğimiz patikaları, kadim ormanları, rengarenk çiçekleri, derelerin şırıltısını, yaylaların temiz havasını, cömert insanların türküsünü aşk ile yoğurup, insanoğlu tadıp da belki asıl değerli olanın ne olduğunu anlar diye gece gündüz uğraşır, düş kurarlar...

Yıllar önce sırtıma çadırımı ve matımı vurup yağmur altında saatlerce Macahel yaylalarında yürüdükten sonra, 1200 metredeki tahtadan yayla evinde beni sarılar yanan kuzinesinin yanında, masasının üstünde yiyecek neyi varsa onunla karşılamış olan Macahel’li Erdal ile geceler boyu sohbet etmiştik.

Onca yükseklikteki kovanlarına bakmaya giderken taşların ve derelerin üstünden bir keçi çevikliği ile tırmanmasını hayran hayran izlemiştim. Ayılar zarar vermesin diye onlarca kilometre yolu neredeyse hergün gidip gelirdi. Balın tadına baktığımda ise bu emeğin, doğanın ve arıların düşleri karşısında saygı ile eğilmiştim.

Şimdi yıllar sonra, arılar aynı düşü görür, Erdal aynı yolları yine tırmanırken, Düş Tarlaları birçok engeli aşarak sizlere kadar ulaştırdı bu enfes tadı.
Macahel Kestane Balı, kestane, ıhlamur ve meyve ağaçları çiçeklerinden öz toplayan saf Kafkas arılarının emeğidir. Artvin’in Macahel bölgesinde tamamen organik yollarla üretilir. Bölge Unesco tarafından korumaya alınmıştır ve gerek Türkiye gerek dünyanın el değmemiş nadir bölgelerinden biridir.

11 Ocak 2009 Pazar

Kuru Meyve










En uzun geceyi geride bırakalı günler oldu.

Mor dağların ardında, Fırat'ın kol gezdiği ovalarda, elma, dut, kayısı ağaçları yazın gelmesini ve bal damlayan meyvelerini düşlüyor şu an.

İşte geçen yaz düşleri gerçeğe döndüğünde bir kez daha;

Şükran, Meryem, Nebahat teyzeler, taş evlerinin teraslarında merhametli Erzincan güneşine ve rüzgarına kurumaya bırakmışlardı ağaçların düşlerini.

Ki bu en uzun gece ve onun küçük kardeşlerinde;

Torunları masallar dinlesin,
Gençler uzak diyarları düşlesin,
Yaşlılar geçmiş güzel günlerini hatırlasın diye...